Notes on nursing, F. Nightingale

Det finns väl knappast någon sjukskötare som aldrig har hört talas om Florence Nightingale. Under studietiden blev vi alltid lite småfnissiga när Florence kom upp till tals. Vi tyckte lärarna blev helt lyriska över henne. Idag är det jag som är lyrisk och helt såld!

Det är en länge sedan jag läst hennes bok Anteckningar om sjukvård. Boken bokstavligen föll i handen på mej för en tid sedan – åh, den måste jag läsa på nytt! Boken är över 150 år gammal vilket märks i både texten och innehållet i boken, den utkom 1859, efter Krimkriget.

Jag startade läsningen med ”rosa glasögon” och tyckte det var lite smågulligt det hon skrivit ner som viktigt och väsentligt i vården. Men men men… innehållet började plötsligt kännas aktuellt! T.ex. i det första kapitlet beskriver hon betydelse av luftväxling och uppvärmning av rummet för patienten. ”… ja, jag höll på att säga att utan detta kan man låta resten vara, det är att hålla den luft han andas lika ren som fria luften utan att förkyla honom”. Hur har vi det egentligen med frisk inomhusluft idag då? Så gott som dagligen kan man läsa om skolor, dagisar etc. som måste stänga pga. av den dåliga inomhusluften. Den dåliga inomhusluften gör människor sjuka och en som fått mögelallergi har men för livet. För att citera Nightingale: ” Hus som luktar illa är drivbänkar för sjukdom.”

Under rubriken ’Klok hushållning i smått’ förklarar Nightingale viktigheten i att planera sitt arbete – du är inte på plats 24/7 – vad händer när du inte är där? Det rådet gäller väl ännu idag eller hur? Hon insåg redan då, för över 150 år sedan, att rapportering, även den muntliga, ska vara baserad på fakta, inte på vad du tror och tycker och det enda sättet att bli hörd och trodd av läkarna är att rapportera fakta. Sjukskötaren måste kunna observera hela patienten, allt från ansiktsuttryck till vad olika slag av puls berättar om patientens välbefinnande.

Nightingale blir kritiserad för att hon ansåg att sjukskötaren skall lyda läkarens order. Men hon gör stor skillnad på hurdan lydnad det är fråga om, i det här fallet gäller intelligent lydnad – ”då det faktum att lydnad ensamt är någonting ganska ynkligt”. Just det – du får och du ska tänka själv!

Hon har insikt i hur viktigt det är för patienten att få göra själv det hen kan. Hon beskriver det som: ” Å andra sidan har vi alla, män som kvinnor, ett visst mått av arbete med händerna, med undantag för några få fina damer som inte ens klär sig själva och dessa är sannerligen vad nerverna beträffar nästan som sjuklingar. Men man kan inte föreställa sig vilken lättnad sådant arbete med händerna innebär för en själv, inte heller i hur hög grad saknaden av sådant arbete ökar den retlighet som många sjuka lider av”. Hon ger tips om att ett favoritdjur kan vara för den kroniskt sjuka det enda nöjet. Kompishundar, kattor på serviceboende… behöver jag ge flera exempel?

Hon konstaterar också att vi inte vet hur utbrett missbruk är. Hon nämner opium, brännvin eller något annat styrkande. Detta i samband med att en del kvinnor använde laxermedel i stora doser och behövde droger för att klara sig. Hon har så rätt (igen).

Nightingale var en enormt klok kvinna, ifall nu någon av er missat det. Hon var otroligt duktig på bl.a. statistik och fakta om byggnader. Hon ger i boken t.o.m. råd om hur man kan få sin kakelugn/öppna spis att dra bättre så att inte röken kommer in i huset, hur brunnsvattnet förblir rent med hjälp av dränering.

Boken är full av insikter, riktiga guldkorn. För att ge boken rättvisa skall du nog läsa den själv. Du hittar säkert ”egna aha” i texten!

-Doodi-