Ledare Vif 2/2024

”Jag tycker om att se på livet med en optimistisk blick,
men jag är tillräckligt realistisk för att inse att livet är komplicerat.”
-Walt Disney-

I skrivande stund har naturen exploderat i färger, knoppar slår ut och allt växer så det knakar. Underbart! Jag får en dos extra energi av varje stund ute i naturen just nu. Jag skulle så gärna spara denna energi till gråa november och mörka december bara jag visste hur.

Föreningens första medlemsresa är avklarad. Vi som var med fick uppleva Stockholm i vårskrud. Kungsträdgårdens körsbärsträd slog ut i blomning som på beställning under resans första dag. Den respons sekretariatet fått av deltagarna var enbart positiv.  Alla som svarat på enkäten skulle delta på nytt i en liknande resa. Med det här i bagaget kan planeringen av Londonresan 2026 inledas! Men innan det har vi möjlighet att delta i ICN:s stora internationella kongress i Helsingfors den 9–13 juni 2025.

Vi som fick höra Lena Skogholm i Stockholm fick förutom ta del av en fantastisk föreläsning om solskenshjärnan och grådaskhjärnan. I en av sina böcker ger hon 10 konkreta tips på att bemöta en energitjuv. Genom vårt beteende kan vi aktivt välja att umgås med personer som utstrålar positivitet och att undvika personer som sprider negativ energi. Det är svårt att bemöta en person som fastnat i missnöje. Skogholms tips går ut på att man kan lära sig att göra det utan att såra den andra. Man kan ställa positivt ledande frågor och använda det magiska om-ordet. Som exempel: Du tycker ju verkligen inte om de här arbetsuppgifterna, men om du skulle välja den minst tråkiga, vilken skulle det vara?

Som sjukskötare möter vi människor av alla sorter. Stress, sjukdom och oro kan ta fram de sämsta sidorna hos patienterna och deras anhöriga. Vi sjukskötare är proffs på att bemöta människor i utmanande situationer, men privat kan det vara betungande. Under ledigheterna vill åtminstone jag vila från personer som ger negativ energi för att samla kraft för följande arbetsdag. Skogholm talar om energitjuvar. Ingen vill väl vara en sådan person? Vi kan faktiskt träna upp vår hjärna och själv påverka hjärnan. Man kan aktivt välja att se det positiva framför det negativa.

Kära medlem, jag önskar Dej en riktigt skön sommar!
Annika von Schantz, ordförande