Praktik på mödra- och barnrådgivning

Praktikperiod på HVC
Jag har varit på praktik vid Oravais-, Vörå- och (Maxmo) HVC under perioden 10.10-16.12.2022. Eftersom jag bor i Vasa och vi själva bekostar resor från och till praktikplats har det lett till extra utgifter. Stipendiet från Sjuksköterskeföreningen har hjälpt mig göra praktiken möjlig.
Under praktikperioden fick jag följa med fyra handledare, två inom mödrarådgivningen och två inom barnrådgivningen. Förutom att vara på rådgivningsbesök fick jag även göra papa-screeningar, ge influensa- och coronavaccinering, vara med på läkarbesök, hembesök och familjeförberedelse samt delta i Rådgivning 100-år-evenemanget som ordnades. Sammanfattningsvis är jag nöjd att få ta del av rådgivningspraktiken. Jag har fått se och delta i så mycket nytt och intressant. Det jag minns speciellt bra var just Rådgivning 100-år- evenemanget, därför har jag valt att skriva mera om det.

Rådgivning 100 år
Under rådgivning 100-år-evenemanget som ordnades i Oravais höll jag och en annan studerande en ”nallemottagning” för barnen och deras kramdjur. Vi diskuterade med barnen och deras föräldrarna om allt möjligt och pysslade samtidigt om barnens nallar ifall de hade kommit ihåg att ta med sig någon. Nallarna fick bandage, plåster och ett rådgivningskort och barnen fick tuggummi, ballonger och pennor att ta med hem. Nallerådgivningen var mycket omtyckt av både föräldrar och barn.
På evenemanget fanns också många andra stationer för besökarna. Fysioterapeuterna hade en motionsbana för familjen, tandläkarna hade en punkt där de informerade om munhälsan, sagor lästes för barnen i en läshörna och Folkhälsan samt Trafikskyddet delade ut reflexer. Under hela evenemanget serverades det saft och kaffe med dopp. Senare på eftermiddagen hölls även en föreläsning om hur man på ett bra sätt kan involvera barnen i vardagssysslor.

Avslutande ord
I Finland är barn- och mödrarådgivningen en viktig del av den förebyggande verksamheten och främjandet av folkhälsan. Genom rådgivningen har man kunnat minska på barndödligheten och förebygga många sjukdomar. I framtiden hoppas jag att vi också ska ha möjligheten att ta del av dessa rådgivningstjänster.

Felicia Backström
Hälsovårdarstuderande, Yh Novia, Vasa