Internationella Sjuksköterskedagen 12.5.2015

På Florence Nightingales födelsedag 12.5 firas den Internationella Sjuksköterskedagen. Sjuksköterskeföreningen i Finlands regionalföreningar uppmärksammade dagen på olika vis.

Den 12.5. har internationellt blivit den dagen då vi firar sjukskötarna och det jobb vi gjort och det jobb vi i dag gör. Dagen firas på många olika vis runt om i världen.

SF i Mellersta Österbotten firade dagen med en medlemskväll den 13.5.

”Vi var på seniorcentret i Jakobstad. Britt-Marie Andersson berättade om seniorcentrets verksamhet. Efter det hade vi champagneprovning med Glenn Sundstedt. Vi fick smaka på flera olika sorters mousserande viner, bl.a. 1 riktig champagnesort och vi lärde oss att det dyraste inte alltid är det godaste. Marina Wiklund fick äran att sabrera en flaska med kniv. Vi åt, drack, skålade och pratade i trevligt sällskap.
 Som Glenn Sundstedt sa: nu är vi alla full-lärda. 🙂 ”

SF i Åboland firade internationella sjukskötardagen med att gå på ”Hemlig bio”. ”Vilken film vi skulle se på klarnade först på plats och ställe. Alla trängdes vid godisdisken innan föreställningen började. Stämningen var i topp. Filmen vi såg var rolig och lite fräck. En lyckad kväll i gott sällskap.”

Sjuksköterskorna i Sydösterbotten firade dagen genom att, på kvällen, gå den nya vandringsleden i Kristinestad. ”Vi njöt av vacker och omväxlande natur längs naturstigen. Vädret var vackert och sällskapet det bästa. Korvgrillning hörde även till programmet.”

SF på Åland samlade till en medlemskväll med föreläsning av sjukskötare Veronika Holmström som berättade om sitt arbete i Filipinerna.

Regionalföreningen i Vasa uppmärksammade dagen med en medlemskväll med temat: ”Sjukskötare bland medicinmän och folktro”. Sjukskötare Ann-Katrin Store berättade om sin tid i Afrika. Under kvällen serverades även afrikansk mat.

Under kvällen utdelades även Sophie Mannerheimmedaljen i silver till Lisbet Nyström. ”Hon är den person som ofta i tysthet på olika sätt både arbetat för forskningen och för att höja vårdarnas kunskaper och färdigheter och härigenom bidra till att vårdarbetet utvecklas.”  Ett stort grattis till Lisbeth Nyström.

SF i Östra Nyland uppmärksammade dagen genom att den 9 maj göra en utfärd till Tytyri gruva och Svartå slott i utfärden deltog tolv förväntansfulla sjuksköterskor. Utfärden mot Lojo visade sig bli en mycket trevlig upplevelse. ”Innan vi besökte gruvan var vi på kaffe till trevliga St Honori café, där fanns goda och fina bakverk att välja bland. Vår kunnige guide berättade om gruvans historia som börjat redan på 1500-talet med järnbrytning. Den första kalkstensbrytningen utfördes redan på 1897. Vi fick erfara en äkta känsla av gruvor i de kyliga fuktiga gruvgångarna, vi såg borrar och gruvvagnar som använts i gruvan. Muséet befinner sig 110 meter under havsytan i en äkta fortfarande fungerande gruva. Nu förtiden bryter ett tjugotal män kalksten i 350 meters djup.
Efter vår intressanta guidning åkte vi upp tillbaka med bil och tre duktiga damer vandrade uppåt med trapporna (dom var uppe före oss fast vi kom med bil).
Efter gruvan besökte vi Svartå slott. Vi hade igen turen att få en bra guidning av en äldre dam som vi tyckte kunde förlikas med slottets goda anda. Slottsrummen var vackra och utstrålade värme och ljus. Slottets alla tapeter var vackert handmålade, i ett rum fanns en vacker kakellugn som det  finns endast en annan likadan bevarad. Efter vår rundvandring på slottet förflyttade vi oss till slottskrogen på mat. Parkens gula blommor lyste i kapp med solen.
På slottskrogen åt vi en god blomkålssoppa som förrätt och anklår confit som huvudrätt. Maten var god och serveringen var utmärkt. Vi var alla nöjda och belåtna av våra upplevelser och tacksamma för att vädret också var vackert hela dagen.”

Sjuksköterskorna i Västra Nyland uppmärksammade i den Internationella sjuksköterskedagen med en friskluftsdag genom att utmana sina medlemmar att besöka Finlands sydligaste spets – Tulludden i Hangö.

Här kan man även ta del av en hälsning från International Council of Nurses.