Styrelsemedlem Carola Sundberg

Följande styrelsemedlem som presenterar sig är Carola Sundberg, SF i Mellersta Österbottens representant.

Då ska jag, Carola Sundberg, försöka berätta lite om mig själv då… Jag är barnmorska sedan 1995 från HSSI (Helsingfors svenska sjukvårdsinstitut) och har jobbat i Jakobstad hela tiden. Att vara barnmorska är något jag trivs med. Det engelska ordet för barnmorska – midwife tycker jag beskriver mitt jobb. Barnmorskan är ”medfrun” som finns där under födseln, i tonåren med prevention och sexuell hälsa, under graviditet och förlossning och när klimakteriebesvären träder in. Barnmorskan finns där också vid gynekologiska sjukdomar. Ja – från vaggan till graven. Som barnmorska får jag möta människor i sorg och glädje.

Jag jobbar deltid på mödra- och gynekologiska polikliniken i Jakobstad. Nedläggningar av mindre sjukhus som sker i Finland har gjort att jag även jobbar i Sverige, vilket jag trivs väldigt bra med. Jag har fått vidga mina vyer och träffat många intressanta människor och fått en insikt i det svenska systemet och kunnat konstatera att vi har mycket att lära oss angående bemötande och bekräftelse av andra människor. Det är svenskarna duktiga på. Finlandssvenskar uppskattas för sitt raka och tydliga sätt att kommunicera. Rekommenderar varmt att testa på något annat, ta en utmaning!

Hemma har jag 3 tonåringar och sambo, en del talkoarbete i och med barnens intressen. Jag trivs med att röra på mig, allt från yoga till crossfit. Njuter av god mat och vin, tycker om att umgås och skulle gärna resa mera.

Så gott som varje vecka har vi familjemiddag med min mamma, syster, bror med familjer, 4 generationer och ca 16 st runt middagsbordet, där allehanda ämnen ventileras, från Liverpools framgångar till hälso- och sjukvården i Finland.

Sjuksköterskeföreningen kom jag i kontakt redan som barn. Min mamma Siv Sundberg var aktiv i föreningen. Jag tyckte att det var spännande att få komma med till Annegatan. Dofterna, möblerna var så speciella… jag tyckte att de gjorde en hel del spännande saker och resor. Mamma hade alltid med sig bakelser från Stella konditoriet, så vi såg fram emot Sjuksköterskeföreningens styrelsemöten.

När jag blev färdig barnmorska skrev jag in mig i föreningen och har sedan dess verkat aktivt, både lokalt och inom huvudföreningen.

Sjuksköterskeföreningen i Mellersta Österbotten är en aktiv förening, näst äldsta regionalöreningen och näst största. Österbottningar är föreningsmänniskor. I vår lokala förening har vi märkt att god mat och dryck, hälsa och välmående är sånt som våra medlemmar är intresserade av. Vi har även ställt upp som första hjälpen grupp vid lokala evenemang. Vår förening är en kraft och glädjekälla för mig, helt fantastiskt att få träffa sjukskötare från hela landet och i alla åldrar.

Tacksam!

Carola