Räkna rätt…

Jag såg en artikel om en dam som haft många besvärliga operationer de sista sex åren tack vare infektioner etc. Nu hade hon opererats igen och det hittades en ”taitoslappu” som hade glömts bort vid den första operationen.

Vi hade i Sydafrika mycket strikta regler gällande allt som kunde lämnas kvar eller glömmas bort. Allt räknades tre ggr och det beskedet gavs till kirurgen, om allt var ok.

Du kommer kanske inte ihåg att jag i en av mina berättelser blev tvungen att säja till kirurgen – ni får inte fortsätta att sy innan det som fattas har hittats. Jag fick höra en sån massa skällsord om min oduglighet. Den assisterande läkaren sa till kirurgen att han måste lyssna och hjälpa till med sökandet, som just var en liten “taitoslappu”. När han sen hittade den gömd bakom levern så sa han inte tack… men han fick nål och tråd av mej igen.

Räknas ingenting i Finland? Vad skrevs i ”operationsboken”, att allt var korrekt? Om det  hände att det som söktes inte hittades så måste patienten röntgas genast då alla små lappar hade en tråd som man kunde se på röntgen. Det måste anmälas till översköterskan i operationssalen som sen tog över och gjorde en rapport till hälsoministeriet.
Under alla mina femtielva år i operationssalar så hände det aldrig att nånting skulle ha tappats helt och hållet, nog flera som blev röntgade och då hittades det borttappade. Endast ett fall kommer jag ihåg, då en sköterska glömde en lång peang i en njurdonator. Hon hade inte räknat vad som använts vid borttagandet av njuren, han var ju död. Sköterskan blev utskälld vid obduktionen, av läkaren där som sa att alla patienter måste behandlas lika, levande och döda.
Vad händer i det här landet när nån inte räknar ordentligt? I Sydafrika var det sköterskan som var ansvarig för allt som användes vid en operation. Är det läkaren här (i Finland)? Jag är faktiskt nyfiken då den här stackars damen tydligen har fått tåla mycket av arroganta läkare då hon haft infektion efter infektion.

Jag står i kö till ögonkliniken då jag nu på mina åldersdagar har fått AMD och synen är dimmig. Fick remiss i februari och där stod det 8-30 dagar. Varför ljuger man så där tror du? Alla vet ju att man knappast får vård inom ett år oberoende vad det sen är.

Nog är det tråkigt att ett så viktigt jobb som en sköterskas inte får lön för mödan. När man jämför med de som sitter i riksdagen och har en minimlön på 5000 € + all världens extras och de behöver bara sitta där, inte jobba julafton och midsommar. Nog är det fel nånstans.

Kinge Berglund