Nya Barnsjukhuset

SFF på rundvandring i det Nya Barnsjukhuset.

Föreningen hade tillsammans med media möjlighet att bekanta sig med det Nya Barnsjukhuset i Helsingfors. De första patienterna flyttar in 17.9, vilket innebar att eftersom det inte ännu fanns patienter i utrymmena så hade vi möjlighet att bekanta oss med alla skrymsel och vrår. Allt från joupolikliniken till operationssalarna besökte vi. I det nya sjukhuset räknar man med att i medeltal övernattar 100 barn / dygn. Det som skiljer sig stort från tidigare barnsjukhus och andra barnsjukhus är att man på alla vis utgått ifrån att sätta barnet och familjen i centrum. Detta kommer att förverkligas på bästa möjliga sätt. Man har även jobbat hårt med att inte föra över gamla processer till det nya sjukhuset utan även processerna har förnyats.

De olika enheterna flyttar stegvis in i det nya huset. Tidsbeställningspolikliniken flyttar som första och sedan flyttar övriga våningsvis. I det nya sjukhuset skall anhöriga kunna vara på plats 24/7, även på intensivvårdsavdelningen. Familjen skall få vara tillsammans. Tanken har varit att ett rum – ett barn. Under sjukhuset finns ett parkeringshus som är reserverat för barnpatienternas anhöriga. Där kan anhöriga parkera gratis. Avdelningarna / våningarna bär följande namn: Stjärnan, Rymden, Berget, Miraklet, Dalen, Skogen, Djungeln, Stranden och Havet.

Nya Barnsjukhuset har även ansvar för barn ytterom HNS sjukvårdsdistrikt. 30 % av patienterna kommer från andra områden. Vid behov erbjuder sjukhuset även vård för barn från andra länder. På så vis kan man t.ex. hålla upp vårdkvaliteten i vårt eget land.

Stranden, våning 1

Då man kommer in i sjukhuset, våning 1 Stranden, finns det genast till vänster en enorm digital vägg som ser ut som ett levande akvarium. Fiskarna simmar omkring i vattnet. Barnen kan i andra våningen själv färglägga en fisk på vanligt papper. Fisken scannas sedan in i ett program som för över fisken till akvariet, där man sedan kan se sin egen fisk simma.

När ett barn anmäler sig till sjukhuset väljer hen ett djurmotiv till sig själv. Djurmotivet är då reserverat för just det barnet under detta besök. Mao ingen annan kan då välja samma motiv. Djurmotivet sammankopplas sedan med barnets patientuppgifter. Alla får ett armband där även samma motiv finns. Via armbandet kan man sedan anmäla sig (scanna via dator) till de olika enheterna och de olika ingreppen. Vårdpersonalen ser då t.ex. att ”hunden” just nu är i röntgen och inte kommer att hinna till det planerade läkarbesöket utan kommer att bli försenad. T.ex. ropar man inte mera in patienterna till mottagningarna med namn utan med djurmotiv för att undvika att personuppgifter läcker ut.

På olika skärmar kan man följa med var de olika patienterna (djurfigurerna) är eller vart de skall gå och hur lång väntetiden är. Via dessa skärmar kan anhöriga t.ex.  också följa med när det egna barnet är klar i operation och flyttas till uppvakningen.

Jourpolikliniken

Jourpolikliniken i första våningen har förutom ”sittplatser”, 12 sängplatser + isoleringsplatser. Idén har varit att mera barn i egna rum än i väntrum.

På tv skärmen ser man vilka djur som just nu befinner sig i väntrummet.

Mumintema

Operationsavdelningen

Operationsavdelningen finns på våning 3 med namnet Skogen.

Bäddavdelningarna

Bäddavdelningarna ligger på våning 5–8 och har namnen Stjärnan, Rymden, Berget och Miraklet. På alla avdelningar samt jourpolikliniken finns det ett eget rum för anhöriga (pausrum). Ett rum dit man kan gå för att samla krafter eller koka en kopp kaffe. Avdelnigarna har även matsalar där man kan äta tillsammans med andra istället för ensam på sitt rum.

Utsikten från sjukhuset är vacker! Man ser långt över Helsingfors. På flera ställen finns balkonger och terasser för alla att njuta av.

Intensivvårdsavdelningen Dalen

Intensivvårdsavdelningen på våning 4 gjorde stort intryck. Alla patienter har ett eget avskilt rum, där familjen får vara i fred utan att behöva störa de andra familjerna. Till alla rum kan man komma in via en egen dörr direkt från korridoren.

På bilden ser man de olika rummen med skjutdörrar emellan. Intensiven är indelad i olika ”moduler”. I en modul finns 4 patientplatser, men varje plats har egna skjutdörrar för att garantera avskildhet.

Djungeln

Våning 2 heter Djungeln och där finns tidsbeställningspoliklinikerna samt ett café.

Lekavdelningen

Lekavdelningen gjorde en mållös. Man har velat satsa stort på lekens betydelse för tillfrisknandet. Det fanns allt från kök-sand-sinnenasrum till en tonårings drömlya. Till lekavdelningen kan patienten komma själv eller med sina vänner och anhöriga. Avdelningen är öppen för alla. I de ungas rum skall man ännu inreda en scen och ifall av att patienten inte orkar ta sig till rummet då där är intressant program så kan hen via sin pekplatta i rummet koppla upp sig till rummet och följa med programmet.

Mera info om Nya Barnsjukhuset finns på:

http://www.hus.fi/hus-tietoa/rakennushankkeet/uusi-lastensairaala/Sivut/default.aspx

http://www.hus.fi/hus-tietoa/uutishuone/Sivut/Uusi-lastensairaala-aukeaa-17.–26.9.2018.aspx

http://www.hus.fi/sv/om-hns/byggprojekt/Nya%20barnsjukhuset/Sidor/default.aspx

Här även en live rundtur på Nya Barnsjukhuset:

https://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/live-klo-12-30-vuosia-odotettu-uusi-lastensairaala-avaa-ovensa-yleisolle-mtv-mukana-tutustumassa-aivan-uudenlaiseen-rakennukseen/7069748#gs.55YFQXo

 

Hälsningar från ett mycket intressant besök på Nya Barnsjukhuset, som på måndagen tar emot sin första patient.

-sandra-