Ledare ViF 3/2021

I skrivande stund håller rönnbären på att mogna, naturen går in i sin vilopaus – hösten. Naturen sparar energi och kraft för att igen efter vintern kunna bilda nya knoppar och nytt liv. För oss människor är hösten däremot en aktiv tid, ofta med nya intentioner. Jag hoppas att alla sjukskötare har fått vila på sommaren för att gå in i hösten med iver och energi.

Denna sommar har vilan inte varit alla förunnad, det inte varit självklart att få hålla så lång semester man önskat. Många sjukskötare har fått nya arbetsuppgifter med smittspårning, testning och vaccineringar. Inom HUS sjukvårdsdistrikt har ca 1 000 sjukskötare flyttats från sin egen arbetsplats till att bekämpa Coronapandemin. Det finns inte någon annan som tagit över deras arbetsuppgifter, utan det är arbetskamraterna som fått kavla upp ärmarna ännu mer. Ytterligare ett bevis på att samhället står och faller med vårdpersonalen, bristen på sjukskötare är uppenbar. Tragiskt är att många valt att byta bransch. Trots branschbyte, är sjukskötarnas identitet stark och många skulle gärna återvända bara arbetsvillkoren blir bättre. 

Vår identitet som svenskspråkiga sjukskötare i Finland består av många delar som bildar en helhet, en gemenskap och en styrka som vi delar med varandra. Identiteten som sjukskötare är inte förbunden med en arbetsplats, utan i yrkeskunskap och kompetens som ingen kan ta ifrån oss. Vårt intresse för att upprätthålla kunskapen och törst efter ny kunskap är ett tecken på en stark framtidstro. Sjukskötarna har genom tiderna kämpat för rätten och möjlighet att ge god vård till patienten och för bättre arbetsförhållanden. Sjukskötarna ger inte upp. 

Vår logo är en symbol för oss finlandssvenska sjukskötare. I år har vi fått en ny fräsch visuell identitet med nya färger och fonter. Den grafiska designen är mångsidig och flexibel och samtidigt balanserad och konsekvent. De här egenskaperna beskriver också sjukskötarna i sitt dagliga arbete. Den traditionella klarblå färgen har fått sällskap av andra färger. De nya färgerna, ljusrosa, beige och ljusblå kan användas i vissa sammanhang som variation. Ytterligare har vi en klar gulgrön färg som kan användas i vissa situationer, men sparsamt, som en effektfärg. Färgerna och fonterna är element som tillsammans skapar en behaglig harmoni och andas gemenskap. Vi har en ny grafisk manual som stöd för tillämpning av de nya färgerna och fonterna. 

Vår logo är det finaste vi har och den ska behandlas med värdighet och respekt. Logon är vår symbol som finns på våra dokument och på vår brosch som vi bär med stolthet närmast hjärtat.  

Kära medlemmar, jag önskar er en trygg och aktiv höst.

Er ordförande,

Annika von Schantz

(texten är ledaren i Vård i fokus 3/2021)