Hej hösten!

Ja, det är väl officiellt nu höst! Höst betyder för mej återgång till vardagen, skolstart och hobbyn.

Under min semester regnade det en (hel) del och det betydde städa 🙂 . Då jag röjde på vår vind hittade jag mitt slutarbete från sjukskötarutbildningen…oj kära nån så jag är glad att utvecklingen går framåt!

Innehållet i arbetet gjorde mej rörd och lite generad. Det jag sett av dagens slutarbeten från yrkeshögskolorna håller nog en helt annan standard. Men det mest roande var nog hur arbetet skrivits. Slutarbetet var skrivet på skrivmaskin. Det fanns inte ”läppäre” hemma hos oss studerande på den tiden. Jag kommer ihåg att jag först samlade mitt material på rutigt papper, skrev en version för hand och knackade sedan ner den på maskin. Jag fick låna min pappas hypermoderna elektroniska skrivmaskin som hade, förutom färgbanden på svart och rött, ett korrekturband; ett band med vitt som man kunde skriva över om det blev fel. Det bandet tog slut efter de två första arken.

När all text var nerknackad så började fasen klippa-klistra-smeta. Då ett stycke skulle flyttas till ett annat ställe i texten var proceduren följande: kopiera upp arbetet, klippa ut texten som skulle flyttas, klistra in (alltså limma, med en limtub) den på det arket som skulle bli den slutgiltiga versionen, sedan smeta på korrekturlack (aka klåparvätska) så att inte det blev svarta streck på kopian, klippa ut kommatecken, stora bokstäver eller vad jag nu hade glömt…VEM skulle göra sånt idag? Inte jag i alla fall.

Grundskolorna och andra stadierna har redan inlett sina läsår med förväntansfulla ettor och äldre studerande som kanske redan väntar på att studierna skall ta slut. Snart är det yrkeshögskolornas tur att fyllas med förväntansfulla ”ettor” och äldre studerande som eventuellt väntar på att få komma ut i arbetslivet och världen. Jag har förmånen i mitt jobb att få träffa alla dessa kommande kolleger. Högskolorna är fulla med fina typer som kommer att föra vården och världen framåt!

Välkomna alla ”ettor” och äldre studerande till sjukskötarvärlden – så fint att ni valt just det!

Doodi

Ps. Jag hittade också mitt slutarbete från mina specialiseringsstudier, inremedicin och kirurgi. I det arbetet kunde redan en förbättring av innehållet ses och det var skrivet på dator.