Engagera dig i politiken!  

Sjukskötare var med och forma och skapa framtiden! I och med att Finland har val i april vill jag gärna försöka inspirera till politiskt engagemang för att få flera sjukskötare att vara med och forma och skapa framtiden.

För drygt fem år sedan tog jag steget ut i politiken, från en trygg anställning som barnmorska på BB vid Ålands hälso- och sjukvård till att bli parlamentsledamot i Ålands Lagting, där jag suttit i drygt 5 år. Det kändes som att hoppa bungyjump utan att veta om linan var fastspänd. Visst har det funnits dagar när kritiken varit onödigt hård, men när man ser resultat så är det värt det!

Vänta inte på möjligheterna, vänta inte på bättre tider, vänta inte på framtiden, var istället med och skapa den! Våga tro på dig själv! Visa att det går att göra skillnad och var en röst för dem som inte har modet eller orken att själv ta kampen mot alla väderkvarnar. När du blivit varm i kläderna så hoppas jag att du också kan och vill motivera, engagera samt inspirera andra.

Jag tänker påstå att politiken behöver flera kvinnor i ledande positioner, samt flera personer med kunskap och erfarenhet från hälso- och sjukvården. Då kan vi fokusera på löneskillnader och då kan hälsofrågor lyftas högre upp på agendor. Först då kan vi se på hälsoinvesteringar som minskar vårdkonsumtionen. Vårdpersonal står pall både krig och pandemier, så knappast är politiska väderkvarnar något större hinder. Finland behöver mera vårdpolitik!

När du bestämt dig för att engagera dig tar du kontakt med ett politiskt parti och ber dem motivera varför just deras politik passar just dig. Undersökningar visar att män och kvinnor har olika intresseområden i politiken och prioriterar lite annorlunda. Välj sedan det parti som driver de frågor du tycker att är viktigast. Undersökningar visar att vi kvinnor har det tuffare i politiken, men nu är det VÅR tur och utmaningar är till för att tas, glastak är till för att krossas!

Höj din röst och var besvärlig. Backa inte. Vi håller varandras händer när det blir läskigt!

Pernilla Söderlund
Barnmorska/hälsovårdare samt Ledamot i Ålands Lagting.