En lite annorlunda dag på jobbet

SFF fick en inbjudan av HNS att fira Svenska dagen tillsammans med HUCS personal. HNS firar svenskan hela veckan men vi var på plats på den riktiga dagen, 6.11.2017.

Vi = Katarina från SF i Västra Nyland och verksamhetskoordinatorn från sekretariatet. Det var inte bara Svenska dagen som gjorde dagen annorlunda, vi fick även klä oss i sjukskötarkläder från en svunnen tid, Katarina som översköterska och jag hade sjuksköterskans festdräkt, festdräkt för att dräkten hade långa ärmar.

Vi placerade oss strategiskt i Mejlans matsal där ca 1500 personer intar sin lunch. Med oss hade vi draghjälp från HUCS och så vi två, översköterska och sjukskötaren från SFF, med mössa och vita strumpbyxor.  Är det en mössa eller är det ett huckle? Finskans hilkka är tydligt, då vet man vad det handlar om.

Vi träffade många, många under vår dag i matsalen och mottagandet var gott! Vi talade såklart bara svenska och folk svarade oss glatt på svenska. Många kommentarer om dräkterna (och ibland lite fniss också) hörde vi och överraskande många tyckte att man gott kunde införa en stiligare dräkt igen, en lite modernare tappning av dem vi hade på oss. Det tog länge att rusta sig för dagen, klänningen har många knappar, det ska fixas med bältet, strumpbyxor och skorna knytas… För att inte tala om mössan! Den är knepig att få och hållas på plats men det som fascinerar mest är hur den är vikt och stärkt. Och det som skrämmer mest – tänkt om modellexemplaret försvinner! Jag klarar inte av att vika den. Men jag vet att det finns hjälp att få.

Ordförande Annika tog oss på en kort visit till sin arbetsplats, barnkliniken, och vi blev presenterade som ”kolleger från förr”. Så kände vi oss nog lite när vi tog oss fram i kulvertarna med klackarna smällande mot betonggolvet.

Visste ni förresten att Svenska dagen firades första gången redan år 1908, då var föreningen 10 år!

Syster Anne