Bali, gudarnas ö!

Del 5, Bali: Under veckosluten har Karin och jag försökt upptäcka Bali, även kallad Gudarnas ö, genom att besöka ett varierande landskap med allt från vandringsled på gröna risfält till mäktiga vulkaner och vackra kustlinjer med ett flertal fina stränder.

Bali verkar ha något för alla. Söker du extrem lyx är ett besök till Nusa dua ett bra alternativ. Känner du för att dansa natten lång med andra turister och shoppa tills armarna är utmattade av alla fynd kanske Kuta är något för dig. Ubud, staden vi bor i, kallas även för konstnärernas stad och inte utan orsak. Var och vartannat hus är en målningsateljé eller ett konstgalleri. Längs med de centrala gatorna i staden fängslas man av de kreativt inredda klädbutikerna, kaféerna och restaurangerna.

Kreativt inredd klädbutik.

Vill man uppleva sjörövarliv lönar det sig att ta båt över till Nusa Penida eller Gili öarna. Fötterna nedgrävda i sanden, en drink i handen medan man lyssnar till vågorna som slår mot stranden medan solen sänker sig över det smaragd blåa havet… det finns få saker som är lika avslappnande som det.

Strand på Gili Trawang

Är det äventyr man vill uppleva, passa då på att bestiga en av de mäktiga vulkanerna. I vårt fall blev det Mt. Agung, 3100 meter av adrenalin, rädsla och glädjetjut, värt alla känslor flera gånger om.

Vulkanen Mt. Agungs topp vid soluppgång.

Jag som håller på att ta mig ner från vulkanen, trött men lycklig.

Hur man än tillbringar sin tid på Bali är det nog kulturen som gör stället så oerhört speciellt. Små offergåvor till gudarna ställs ut flera gånger om dagen och syns lite överallt, i små vrår, på trottoarer, i butiker, på statyer osv.

Lokal kvinna som lägger ut en offergåva på gatan till gudarna.

Dofter av rökelser låter sig svepas fram av vinden. Trots att det ”moderna livet” tar allt mer plats på Bali och förändrar tillvaron så kvarstår folkets tro och hängivenhet till gudarna. Oavsett vem man är och hur man semestrar på Bali lämnar man inte ön oberörd av dess unika kultur och vänliga människor.

-Arcadastuderanden Challe-