En global samhörighet, en kraftkälla till förändring
Som sjukskötare hör vi alltid till ett sammanhang. Vi har vårt team och våra kolleger men vi har även vårt professionssammanhang. Vi känner en samhörighet fast vi kanske är främlingar för varandra. Det finns någon form av tyst gemenskap oss sjukskötare emellan. Men vi har även ett globalt sammanhang, ”a global nurse community”. En global gemenskap som inte ser till landsgränser.
Vi är 29,8 miljoner sjukskötare, globalt. Du är 1 av 29 800 000! 85 % av oss är kvinnor. 70 % arbetar inom den offentliga sektorn och 1/7 dvs 15 % jobbar ytterom sitt hemland. Omkring 78 % av oss, världens sjukskötare, arbetar i länder som representerar endast 49 % av världens befolkning. Här kommer begreppen jämställdhet och rättvisa in. Höginkomstländer (HIC-länder) som representerar endast 17 % av världens befolkning använder 46 % av den globala sjukskötarkåren. Vi i Finland lever i ett HIC-land.
Statistiken ovan, från den nypublicerade ”State of the world’s nursing 2025” utgiven av WHO och ICN, talar ett klart språk: en stor del av världens befolkning har betydligt mindre tillgång till sjukskötare än befolkningen i t.ex. HIC-länderna. Detta innebär mindre sjukskötare för t.ex. mödravård, barnomsorg, vård av kroniska sjukdomar och insatser vid hot mot folkhälsan och vid nödsituationer. År 2030 kommer det att saknas 4,1 miljoner sjukskötare och 70 % av bristen kommer att vara i Afrika och Östra Medelhavsregionen.
Under ICN-kongressen 9–13.6.2025 i Helsingfors dryftades bl.a. de tidigare nämnda utmaningarna gällande tillgänglighet. De länder som levererar mest sjukskötare till andra länder är Indien och Filippinerna och professor Sharma Suresh, Indien, uppmanade oss att tala rättvisa (equity) istället för att tala jämställdhet (equality).
Men, som professor James Buchan påpekade ”a report is nothing!”, om vi inte använder informationen i vårt eget land och för att förbättre den globala situationen. Enligt Buchan har vi bättre data på sjukskötarsituationen än tidigare och detta innebär att vi kan konstatera att utmaningarna är enorma bl.a. då det kommer till tillgänglighet.
Världen står även inför andra stora utmaningar. Utmaningar och kriser där vi sjukskötare behövs mera än någonsin. Nya Zeelands tidigare premiärminister Helen Clark talade om 3-C (3 kriser): ”covid, climat och conflict”. Det är vi sjukskötare som står vid frontlinjen under dessa kriser.
När resten av världen sover, är vi sjukskötare vakna. Vi är där alla dagar. Mao vi behövs, på alla ställen och vad vi gör har betydelse. Men, det kan inte finnas rättvisa om vi förblir tysta och endast ser till vår ”egen vrå”. Att vara 1 av 29 800 000 och leva i ett höginkomstland innebär ett ansvar, ett globalt ansvar för en rättvisare värld.
ICN-kongressen 2025 samlade över 7000 sjukskötare i Helsingfors och känslan av samhörighet var stark. Kan vi använda denna känsla till att förändra världen? I Vård i fokus 3/2025 kommer vi att publicera artiklar från kongressen som bar temat ”Nursing Power to change the World”, men före det skall vi alla njuta av sommaren. ☀
Sandra Alldén
Verksamhetsledare för Sjuksköterskeföreningen